Vaknade ...

...imorse med lätt panik - Var är Ida???!!
Innan jag kom på att hon åkte hem och jag är tillbaka i Nelson...
Hoff tomt må jag säga!
Tillbaka till skolan idag, besökte en grotta, skönt med mjukstart.
Coolt att det finns såna hålrum och salar bara 6-10 meter under marken. Helt oberörd av jordbävningen också, sensorerna i grottan had einte kännt av nått. Tiden står verkligen stilla där nere under jorden, konstant 11 grader så allt som råkat falla ner Moa (NZ utdöda fägel som kunde bli 3 meter hög), possums, får och kiwi fåglar, deras skelett ligger sida vid sida med stalaktiter och stalakmiter som sakta växer nån centimeter varje hundrade år. en tyst, stilla och mörk värld (förutom då vår klass kommer på besök...då vissa är höjljudare än andra. inte lika magiskt men vid vissa delar var super fina och orörda).
Åkte förbi en bil med tre grabbar i 20 års åldern, drack i bilen och slängde ut ölflaskorna rätt i nature. idioter! Arg blir jag, 100 % NZ får en annan mening när man stöter på såna rötägg! De körde efter då en tjej i klassen visade upp ett telefonnummer i bakrutan på bussen...Vår lärare blev inte så impad...

Världens Bästa Ida

som är väsldens bästa reskamrat och syster!
Saknar dig!!!
Hoff vilken helg och vilka trevliga tre veckor! hur summerar jag det här??
Just nu går det inte riktigt för allt jag kan tänka på är Idas panikfnitter när jag försöker säga taxi nummret hon ska knappra in 04.25, då vi missat hennes shuttle bus till flyget.
Ida nummret är 46 344 sen fem 9 or ...men Ida envisas med att knappra in 46 344 5999 hahah oj oj oj men tillslut kom taxin och Ida skulle just kliva på planet från Sidney mot Singapore. Voi Voi tur att vi är två ibland!
Wellington was Windy, wicked and Wounderful!
Har skrattat så mycket, dansat en liten del, pratat engelska, gjort ett biobesök, ätit sushi, shoppat, Svängt runt på Te Paps National museet och hängt med Irländare på Irländska pubbar.
Vad har jag lärt mig då i helgen?
1 tro inte att du kan dricka som en Irländare. Varnanan vatten hjälper!
2 det är inte blondiner som har roligast det är Irländare. De är nog födda med leenden på läpparna!
3 be om två nycklar inte en.
4 massor av matnyttig Information om världen och Nya Zealand på museét. Går inte att sammanfatta här men lite klokare kanske jag blivit, i helgen (eller i alla fall på ett ut, lite klokhet flög nog ut när ölen gick in)
5 viktigast av allt - res tillsammans med någon (förslagsvis en syster). Delad glädje är dubbel glädje!!
Jo lite kuriosa, 3 gånger under Idas vistelse här har folk trott att hon är äldre än mig...hehe
Systrarna Äventyr!

National state of emergancy

För första gången i NZ historia. En riktigt svart dag här nere.
Vi sitter och tittar på nyhetssändningarna och det ser illa ut i Christchurch. Vi har lånat ut vår bil till Robin och Alina som nu åker ner och hämtar Henny och Elin, de är ok men vill hem. Vill hjälpa till och det är det minsta vi kan göra.
Det är imponerande att se hur hela Nya Zealand går ihop och tar tag i allt som måste fixas och hjälper varandra. De behåller sitt lugn, vet vad de ska göra och hjälper till på de sätt som är bäst. Folk öppnar sina hem och delar med sig av de dom har, en fin baksida av katastrofen. Hittils 75 döda och fortfarande 300 som saknas...
Det gör mig arg att i den tragedin som drabbat Christchurch och NZ är det redan folk som börjat stjäla, 6 stycken har arresterats, vad är det för idioter???!!!
En annan tanke som slog mig är att många som blivit innestängda i rasande bygnader har hittats efter att de fått iväg ett telefonsamtal eller ett sms med sin mobiltelefon, fick mig att tänka på att jag aldrig har min telefon med mig här...Hur skulle jag då ha hittats? Tänk alla turister som kan vara saknade men inte har telefon eller någon anhörig som rapporterat dem saknade? Eller andra som ingen saknar? Jag är glad att det var några som saknade mig, tack!
Har tydligen varit en liten jordbävning här i Nelson i går, ingen vi kände av. Vet ju inte hur det ska kännas eller hur det låter, helst inget jag vill veta heller. Men det händer men det är verkligen inte ofta det blir så illa som den som skedde nu. Läskigt att jorden rör på sig, den säger ifrån.
Det som också är skönt att se är att Nya Zealändarna fortsätter att leva, de fortsätter att gå ut ur sina hus och landet fortsätter att fungera trots jordbävningen som berör dom alla. Det är fantastiskt att se. Vi ska ta oss ner på stan och gå på quiz ikväll, skönt att vara med de som vet hur det går till i det här landet och kanske kan vi visa vårt stöd på nått sätt.
Alla ser så lugna ut och tar tag i det som behövs. Starka människor och nu ser de frammåt, det gör vi med!
Återkommer!

Jag är ok!

Tack för att ni tänker på mig/oss!
jag och Ida är som tur är tillbaka i Nelson.
Måste säga att jag är lite skakad, jordbävningen i Christchurch bara ca 50 mil söder om Nelson. Hörde på radion bara en timme efter det första skalvet, sen har vi suttit framför tvn för att få uppdateringar. Internet har legat nere under dagen har varit belastat. Men vi är ok. Det är dock en av NZ svartaste dagar säger dom på nyheterna hittils 56 stycken döda men de tror på många fler. Läskigt.
Satt i lördags på Christchurchs chatedral square och drack en öklbakom katedralen som idag inte är mycket mer än en hög av stenar... läskigt...tre dagar sen gick jag runt i staden och såg avspärrningarna sen förra jordbävningen som ägde rum den 4 september... Idag är det katastrof läge utfärdat. Vi skulle besökt Christchurch igen under vår tur med skolan söderut, det är läskigt att det inte går att säga när och var det kommer hända. Jorden rör på sig.
En dag till en annan, en sekund till en annan...
Men går inte att vara rädd då kan vi ju inte leva. Jag tänker på alla som befinner sig i staden och i området och hoppas jorden lugnar sig.
Galet att jorden kan röra på sig, gå sönder och ryta till.
Vi har varit i alla ställen som blivit berörda och kännt av jordbävningen, mindre en en vecka sen färdades vi längs med kusten som idag liknar en krigszon...vill inte tänka på hur det kunde varit om vi stannat längre på resan...Dumt att tänka, istället uppskatta att vi och som det verkar alla i klassen är oskadda!
Tack Mamma, Päivi, Bullen och Kajsa som ringt, skulle hört av mig innan men som sagt internet låg nere..
Tack för omtanken! Tänker på er Puss o kram

2910 kilometer

senare...tillbaka i Nelson där vi började för 9 dagar sen! Vilken trevlig resa och idag började nästa etapp. VI hämtade Sofis vän Hans på flygplatsen och passade på att byta upp oss lite till en bil som inte låter som den ska sprängas eller falla sönder så fort vi gasaer upp till över 60 km/h. Fett med najs! Vrålåk är det verkligen, blå metallic med en antenn på taket så radion funkar faktiskt !!!(NZ är ca 5 år efter på alla fronter vad gällert elektonik så hyrbilar har endast bandspelare eller radio och i vårt fall fungerade radion bara i tätbebyggda områden vilket det är ont om på Nya Zealands södra ö...)
Det ca 300 milen har vi således spenderat med frågesport (Ida läste vilket förhöjde spänningen då vissa ofta fick gissa sig till vad frågan handlade om....), sjungandes bitar ur Sound of music (bilder kommer vid tillfälle) sjungandes the letter (Jag och Sofi gör den fantastiskt bra!!), haft nynna tävling (måste säga att nynna är sjukt svårt och ansträngande!!!), försökt hitta en radio kanal, Ida har läst tips och annat smått och gått ur Cosmopolitan (Högt och på engelska heja Ida!!) spanat efter vildliv, svängande vägar och annat som ej bör köras på eller av.
Nya Zeeland har ett fantastisk landskap, punkt slut. Det går inte att beskriva men tittade just igenom våra cirka 1000 bilde rmed Ida och blir helt tagen, det är som en kuliss, näst intill overkligt, ska lägga upp lite bilder och ja allt är på riktigt!
Nu ska det bli skönt att sova i en säng efter 9 nätter (minus en som vi sov på hostel men det blev bara 5 timmar tack vare att vi dansade bort 3 h på krogen) i bilen/tältet. Det var skönt att duscha idag...och äta sallad efter allt sött och snask vi stoppat i oss..hehe life on the road - gotta love it! Och det gör jag! Vill redan ha mer, vill köpa mig en Van hemma i Sverige, hör ni någon som vill sälja en säg till mig då!
Mojje vi lär genom att aktivit deltaga, passar mig perfekt! Men just nu har vi egna studier, vilket betyder upptäck och testa på NZ på egen hand...tror jag... Har lärt mig mer på dessa veckor om NZ och turism än jag lärt mig om Sverige någonsin.
Tusen tack Mamma för kortet, Sara för brevet och Frida och Ellie för brev och världens finaste armband! Jag har sprungit runt huset och visat det för alla, jag är så stolt över mitt färgglada armband det passar mig perfekt! Blev så glad när jag kom hem och hade brev väntades på mig!!!
Tack och god natt!

Ida har

lagt ut lite bilder fran road trippen sa har langt kolla in
www.maeaettae.blogspot.com

We did it!

Heja flygande systrana Maatta!
Queenstown ar magiskt gillar det som tusan. Har skulle jag kunna bo!
2000 meters alptoppar moter en klarbla sjo. Folk i rorelse och surf/aventyrs/utelivs butiker ligger vagg i vagg med mysiga cafer och sma barer!

igar blev det en ol pa pubben till tva trubadurer nar vi landat efter vart 12 000 feet hopp ur flygplanet! Det forsta vi bada sa nar vi landat var - Jag vill gora det igen!
Varfor gor jag inte det har varje dag.
Kanslan nar du ramlar ur flygplanet och ljudet fran motorerna tystnar och overgar i bruset fran vinden som trycker pa dina oron ar obeskrivligt. Nar du ar pa vag ner kanner jag mig trygg och fri, kan inte tanka pa nagot annat eller vara nagon annanstans an just pa vag ner mot marken i en rasande fart. Bra for mig som alltid stressar mot andra platser hela tiden att bara vara. Fallskarm ar kasnke det som far mig att stanna upp och njuta och bara uppskatta nuet. Plus att utsikten ar helt fantastiskt!

Sa glad att Ida ar har och leker med mig!!

Green liped oyster

Fick vi prova idag på vår matresa genom regionen.
Terro spydde och Kim satt och sympati hulkade i bussen. Spännande.
Påsar skickades runt och jag åt en saltlakrids napp och vände blicken ut genom fönstret.
Vi skuffade runt i bussen och stannade för att köpa bör och grönsaker som vi intog vid flodstranden i en baguett. Sen bjöd några av oss på lite gymnastik konster. Ska lära Robin allt jag kan och han ska lära mig koka ris som inte blir gröt. Jag gillar i o för sig ris i gröt form men kan vara bra att kunna få riktigt ris om jag inte har min kära riskokare till hjälp vid kungligt besök.

It´s great having a sister comming over for a visit!

Så trevligt så! Yatzy och systrana Määttä Regerar!!! Heja oss!
Solen sken idag och vi har fixat hyrbil för vår lilla tur söderut. Gillar folk som kan ändra sina planer med kort varsel, idag arbetade jag Ida, Angie som ett team, kommer funka fin fint ihop. Sofi blir DJ och kartläsare.
Dagarna går och klockan med, trött som bara den. Läste ut en bok igår, Nick och Norah jag gillade den skönt att få dela någon annans tankar ett tag och bara läsa mig bort.
Imorogn blir det vinprovning med skolan, Ida skulle först med men dubbla budskap och jag blev trött på griniga gubbar så Ida får roa sig själv. Varför kan inte folk bara svara på en fråga ärligt inte säga ja sen nä, knäppisar.
Tack för Kiruna tidningen Päivi, känner mig nära, ska kolla upp jobbet!
I morse på min och Idas jogging tur tog jag mördar backen utan att stanna med hjälp av min nya PT Ida Määttä, behövde en spark i baken, roligare när man är två som tränar!

Välkommen Ida!

Vi krigare försvarar vårt område! Tur att !da kom i Fred! Så nu är hon officiellt välkommen! (Lägg märke till våra farliga vapen!)
Fokuserade och skräckinjagande (Mycket skratt och kärlek...)

Thank´s!

Got such a nice comment on the blogg today.
"many thanks for your dedications to this world"
Made me happy, I try to make every day a great one and I try to se the positive side of everything, try very hard not to get the  negativity disease.... it´s very contagius (smittsam hmm spellings not one off my strong talents)
The day were born we start to die, don´t waste one minute of this time, you better start living!

Off doing the Waka ama

Imorgon ska vi på utflykt! 3 dagar i Abel tasman national park.
Tydligen ska vi få göra nått unikt som inte andra turister kan köpa. Vi ska paddla maori kanot och färdas som de gjorde längs med kusten och sen ska vi vandra. Ska bli väldigt spännande och pannlampan och myggmedel är ner packat för nu blir det tre dagar i tält! Sweet as!
Sen kommer Ida, SWEET AS!

RSS 2.0