Var på Bio igår

Och gick ensam, väldigt modigt, Heja mig!
Sofi följde med men bangade de då inte hade popcorn. Var nog lite tur för var en fantastisk film och äventyrssport och fram för allt om SURFING.
Den hette Last Paradise och visar hur äventyrsandan och uppfinnesrikedomen hos barnen och ungdomarna påNya Zealand skapade förutsättningarna för den world of adventures som finns här idag. Men den tar också upp problematiken med konsumtions samhället vi lever i och våra val av energi källor.  De sökte efter det oförstörda paradiset och levde för att vara glada och lyckliga redan på 70-talet och då fanns det att hitta.
Fantastiskt foto och sekvenser från början av 1960-talet som var helt magiska. Det jobbigaste var att se jämförelsen om hur det var på 70-talet , oförstört, stilla, vackert till hur det ser ut idag. PÅ 40 år har även Nya Zealand blivit offer för vår omättliga konsumtion och vår törst efter energi att vi glömmer bort att leva och njuta av det som finns runtomkring oss. Vägar, bilar och kraftverk ploppar upp som svampar ur jorden då det är träd, växter och mat som ska växa där.
Vill inte predika, men jag ska verkligen börja tänka på vad jag köper och vad jag behöver, framförallt ska jag fundera på hur jag vill leva och vad jag vill att mina (förhoppningsvis) barn ska växa upp i för värld. Fortsätter vi att förbruka i den här takten är det lika att inte skaffa några kids, de komme rinte ha någonting kvar att se i världen, inte någor vackert i alla fall....
Dock när jag funderar lite på det finns det ett litet paradis kvar, uppe i norden och i Lappland, där finns det faktiskt fortfarande vidder att utforska!
Se filmen och begrunna!

Helgen som gick

Har varit en skön lugn helg, njutit och eftersom den började i torsdags och slutar först imorgon har det känts som riktig semester!
Helgen har jag spenderat i pyssel ställning och lusläst allt jag kommit mig för om syd ön så jag är påläst till Ida kommer! Riktigt roligt faktiskt och ska bli så roligt att få se mycket av det på riktigt med Ida snart. Wee road trip, jag och Angelica som också följer med ska planera och kolla hyrbilar imorron! Steg ett möt äventyren!
Hmm är nyfiken på vad för jobb du tycker jag ska söka Päivi, låter väldigt spännande!
Its a windy day today, men rätt skönt då temperaturen är hög ut i kroppen.
Det är skönt att vakna upp till det här!

Halo


In the skye! Sjukt coolt en rengbage runt solen! Beror tydligen pa vatten kristaller i atmosfaren!

Sofis fodelsedag


Morgonen bjod pa en ukulele!

Halsning till Jess


Doing the haka!

A day in school



Hopp hopp skutt skutt

En dag vandrade vi upp till utkiksplatsen
 
genom rengskogen for att titta pa en fantastisk vy och jag passade pa att snaska lite!




Cafe besok och laburint.




hard dag i skolbanken...



Mapua och langst ut pa udden ser ni vart utvecklingsomrade, Mapua leisur park!

san har brevlada vill jag ha!!

Sofi funderar hur vi ska poppa upp det har stallet...

Skolveckan som gått

Måndag satt vi i skolbänken, tisdag förmiddag likaså sen ett besök på i-site Nelson, deras visitor center. Onsdag såg schemat ut såhär
10.00 avfärd med buss till Höglundsglas. Ett svenskt par med söner som handblåser glas. De är världskända och gjorde bland annat glas till Sidney OS 2000. Nu vill jag bli glasblåsare och arbeta med det jag älskar och bo på en sommar destination (Sverige) och en vinter destination - ett varmt land exempelvis Australien/Nya Zeeland (vet att man inte ska lägga dessa två länder som ett men vi säger väl Oceaninen då). Väldigt trevligt besök och vi fick se dem blåsa glas i sin atelje. Med soft reggae musik i högtalarna och flippflopp på fötterna arbetade far och son i symbios och harmoni, det såg ut som de dansade och alla rörelser var perfekt komponerade! Imponerande, det är attraktivt med skills!
Ja ja nästa stopp på färden var Stone ridge café, där vi tog en mumsig cappuccino och vandrade runt i deras labyrint. Fantastisk miljö, slätter, böljande kullar och bergen runtomkring. Skulle lägga upp bilder men vårt interskärt är lite slow.
Sen tuffade vi vidare till Rabbit Island, södra oceaniens största inlopp, allt är alltid södra hemisfären eller södra ocenaiens största eller ända någonting. De gillar att utmärka sina platser. The biggest = The best! I alla fall var det en helt fantastisk strand och vi fick ta en 15 min walk on the beach och jag passade på att hjula ikapp med de lokala små barnen.
Vidare till Mapua ett samhälle och turistort (hur lugnt som helst!!! Läs turist/relax/vila för själen ort) Vi åt lunch och tittade på smågrabbarna som hoppade från bryggan, önskade att jag var barn igen.... Sen fick vi dagens uppgift. Promenerar runt på deras campingplats för att komma på utvecklingsmöjligheter. Uppgift i min smak!
Skoldagen slutade med ett dopp i havet! bussfärd hem genom ett landskap som kan se helt platt ut och helt plötsligt stånkar vår stackars buss uppför en brant backe. Makalöst hur fort det kan gå från att se bergen i fjärran till att titta ner från högsta punkten.
Ja som ni förstår en super bra dag i skolan! Min idé bok kommer väl till användning för även om vi inte sitter eller läser i massor av skolböcker har jag lärt mig så mycket på dessa tre veckor och fått massor av idéer att utveckla och ta med mig hem!
Jag och Robin tog en power walk upp till center av NZ innan vi firade Australia day med en BBQ och Sparkling wine! Aussie Aussie Aussie - Oye oye oye
Solen lyser och idag började skoldagen klockan 10.00. Vi tog sedan en hike upp på crampien reserv för att få en vy över Nelson/Tasman region. 30 min uppför - lite snack- 15 min nedför. Lite native forrst, lite får och en sjukt fin utsikt igen, allt är såååå vackert. Jag säger fantastiskt i varje mening känns det som.
Ja och nu har vi helg ska bara skriva färdigt vår utvecklingsplan över Mapua leisure park. Lediga på måndag med då vi ska fira Nelson day. Perfekt!
Heja NZ och international cultur tourism!

mamma

var så söt och skickade kort så nu har jag underhållning och sen ringde hon! Mycket trevligt! Hade visst missat herr Lagerlöfs födelsedag, så grattis i efterskott!

Idag är jag lite trött i ryggen då vi utmanade träsktrollen och campus på fotboll (campus killarna fick spela med oss moantain people då de inte fick ihop eget lag) Givetvis satte vi de små ogursen på på plats och jag fick göra avslutande målet efter ett mycket vackert passningsspel. Vi var väldigt vassa vill jag lova, heja Mountain!
Varför Mountain people och träsktrollen? Jo de som bor nere i dalen kallade oss för Mountain people då de nog är lite avundsjuka på vårt fantastiska läge uppe på höjden, så vi fick kontra blev the ogurs (vet inte hur det stavas men ni vet shreek people) ja och campus folket inte så svårt att räkna ut de bor på campus.
Men idag en ny dag och solen skiner, life is god!
Jess hur var Jake med ögonen ihop? Smaskig att titta på eller?

Tappade komentarer

Om ni kommenterat och er kommentar inte dykt upp i min blogg bli inte ledsna. Jag vet inte varför det händer men nyligen hittade jag en knapp och där låg massa kommentarer så jag läser alla, några hamnar tydligen inte synligt bara!
Men inte så ni tror att jag dissar er eller väljer ut vissa kommentarer. jag är glad för alla och blir så glad när ni skriver!
Sov gott eller god morgon var ni nu befinner er!

Bönor jojo

sätter minsann sprätt...hoff men gått var det..får bara inte hamna under täcket inatt blir jag väl gas förgiftad
Efter en hel dag framför datorn med skriva och räkna på "en natt i lavvon" är jag nu värd lite skvaller.
Har insett att jag på nått sätt är barnsligt, verkligen 14 aktigt förtjust i Jake Gyllenhal, vet att Jess tycker han ser ut som en liten pojke men i mina ögon ser han så snäll ut och en riktig hunk...Så nu tack o god natt ska jag somna med Jake!

Ukulele konsert

Det var fantastiskt, vi visste inte vad vi skulle få se men vi hade höga förväntningar!
Ukes of hazzard, två finurliga farbröder i rutiga byxor, randiga strumpor och fez på huvudet värmde upp oss glada blandande publik. Sen äntrade en liten tös i glitterpaljett jacka, turkosa pumps som matchade ögonskuggan och ukulelen hon hade i famnen. Det var Uni and her Ukulele, hon trollband oss med sin musik och charmiga scennärvaro. Hon var ca två äpplen hög men med en magisk pipa (som jag även insåg att angelica har under vår färd in till stan) och ett sätt som fick alla män att tro dom var i himmelen. Hon spelade egna låtar om enhörningar och fallande stjärnor och om favorit bokstäver som var U (utläses som engelskans You) men drog också loss en av Bruce loch Jonny cash låtar, kan inte säga annat än att det var fantastiskt!
Sen tog jag, Sofi, kat, Angie, Henny och Elin en promenad in till stan (det låg som på vägen) samtidigt som vi gav en konsert bestående av mestadels svenskt i ett strålande medlyformat. Kvällen avslutades på dansgolvet där vi troget släppte loss i en timme, dansa dansa tills vi var tillräckligt svettiga och trötta i dansmusklerna för att somna gott. Ett fantastiskt gäng där även de som säger att de inte kan dansa, snällt ställer upp och delar vår glädje!

Jihaaa

Weee Ida kommer på besök! Fantastisk vilken start på min sköna lördag. Ida ringde och sa att hon tänkte komma på en tre veckors visit! Najs heja Ida!
Fick massor av tips om what to see and do under fredagens redovisningar. Nu kan jag börja planera lite äventyr och vem är inte bättre att göra dom med än Ida!?
Ska bara se till att jag får ett ankomstdatum så kan jag verkligen fira!
Sen ringde syster Bullen, glad jag blir så kul att prata med er där hemma, ni är nära och en del av min vardag!
Skönt att höra att Anders nu satt en ring på ditt finger Bullen, saknar er ser fram emot några helger i Klåggan till sommaren!
När jag satt på trampolinen i morgonrock, tuffsig i håret och maskaran under ögonen kom granne och letade efter sin hund i buskarna. Hej hej så där halv tio på lördagsmorgonen.
Annars inte ofta jag ser nån granne, tror det är ett skift byte i  huset brevid, vitvaror bärs in (de tar tydligen med sig dessa vid flytt..) och skruttig datorelektronik bärs ut (grannen äger tydligen ett dator företag och nu förstår jag varför NZ ligger 5 år i internet och dator utvecklingen om de som äger dataföretagen använder urtids maskiner..)
Vi bor på lugna gatan utom när nån enstaka granne susar förbi i sin SUV och näst intill tränger ut en annan i kiwi buskaget. Förstår inte vart invånarna håller hus men det är tydligen lite som i byn att på helgen dra befolkningen ut till kusten och chillar med fiske o annat outdoorigt.
tack systrar för samtalen i morse och Ida snart dags för dig att packa väskan igen!!!

Avdentures

Jo men visst idag blev vi inlåsta i skolan vilket äventyr, ett riktigt betongfort när man väl ska försöka ta sig ut....
Satt i datorsalen eftersom vi fått i uppgift att göra en 20 min power point om en region i Nya Zeeland tills imorgon...nice.
Jag och Angelica var verkligen på sluttampen då larmet gick. I stressen hann vi inte spara senaste versionen utan nu ska jag föröka klippa och klistra lite...
Kom ut ur salen, ut i trapphuset efter att hittat emergency knappar sen var det mer stopp...Vi stod med bara en dörr mellan oss och friheten!
Vi hade en telefon med svagt batteri och satt i en betongbunker, kissblåsan höll på att sprängas och våra lärare svarade inte.
Då ringde vi den klokaste och ansvarsfullaste i klassen, Henny! Dagens hjälte kom till vår undsättning. Behövde visst vårt student id för att ta sig ut...kanske dags att jag börjar bära det med mig lite oftare....
Ja så spännande är det här borta, knasiga system och ett kiwi sätt att låta oss veta hur saker och ting fungerar!
Nu ska jag pussla och öva på vår power point, spännande att se vad vi fick med oss i stressen..

Goder morgon

eller god kväll som det är för alla hemma i Sverige!
Redan torsdag igen....förstår inte hinner som vanligt inte riktigt med alla bestyr. Men gillar det mer än att rulla tummarna!
Äter min gröt, tröttnar verkligen aldrig.
Vi har trevliga små rutiner här i huset. Imrose vaknade jag och Sofi av HV låten, oftast stiger jag upp först, sen kommer Sofi och Robin släntrar in i köket tätt efter. Robin är en kanon kille han fixar frukost åt Alina. Vi fyra hinner slå oss ner innan sjusovarna i lillstugan visar sina trötta ögon. Frukosten intar vi på altanen och ser Nelsons kullar vakna till liv.
Jag äter gröt och ginger tea, Sofi rostisar och Kaffe, Alina en kopp kaffe och det Robin lagar, de två åter ofta mer lagad frukost likt ägg och rostade med bönor på. Lisa och Marie är youghurt och kaffe flickor. Vi har det så trevligt.
God morron go morrron hör fåglar sjunga glatt god morgon god morgon i Köörrrr (med min fina morogn stämma väldigt uppskattat!)

Åh vilken härlig dag!

Solen visar sig igen efter gårdagens konstanta regnande. Var visst en storm som dragit hit från Samoa eller nån ö. Vilket gjorde att jag fick fin fina vågor att Body surfa i idag. Heja havet det är fantastiskt!! Jag, Robin och Alina tog en promenad ner till beachen och möttes av ett hav varmt och med vågor! Så skönt att få leka av sig och rensa näsan med saltvatten. Under promenaden skapade vi även vårt framtida företag, men det får ni höra mer om lite senare.
Nu är det riktigt Nutti ljus ute, vindstilla, fullmåne och helt lugnt!
Måste bara säga att vi i huset är så bra på att bo i hus, idag har vi burit ut alla sopor och alla flaskor som skall hämtas imorgon.....det var några stycken.....klirr klirr Damsugaren har varit framme och vi har skruvat på gasbehållaren till grillen, behöver fyllas på. Heja oss!
Så här roligt har vi när vi går i skolan! Hopp bilder alltså....

Jo just

om någon vill skicka ett brev eller annan hälsning via vanlig post har jag denna adress fram till april kan vi säga
Sofia Määttä Lagerlöf
34 Locking Street
Nelson
New Zealand 7010
Känn er för all del inte tvingade men om ni har lite att göra eller vill göra mig extra glad så var så goda, jag kommer att titta till brevlådan varje dag. Än så länge har vi bara fått ett brev från elbolaget.

The Hills are alive

with fruit! Idag tog jag en promenad och såg äppel träd, päron träd, plommon träd, apelsin träd, lime träd, tror det var nektarin träd, Kiwi träd och nått annat jag inte kunde namnet på. Fantastiskt! Så fort de är lite mer mogna blir det att ta med sig fruktkorgen ut! Heja the hills!
Backarna är också perfekt för att träna rumpan, gör inte dessa backar underverk med min bakdel tills jag kommer hem lägger jag ner träningen för gott!

Hoff tuff dag....

....Funderade till och med på att gå på mässa i kyrkan, blev dock ett dopp i havet. Det renar bättre än något annat och så fick jag mig en tre timmars promenad på köpet!

Söndag morgon

Vad ska det bli av denna dag. Varmaste dagen så här långt tror jag. Har smetat in mig i solkräm vilket är den dagliga morgon rutinen. Vill bada så det får nog bli dagens projekt!
Två filmer som vi fick se på kvällen i Maori byn som ni borde titta på. Nya Zeeländska filmer, BOY heter den fösta och Wale rider den andra. Skrattade gott i den första och grät säkert tio gånger under den andra.

Den lokala pubben

Gjorde vi ett besök på igår. Dansade för allt jag var värd och kom hem drypandes av svett. Trevligt!
Spelade samma musik som hemma, folk dansar som hemma och betedde sig som hemma antar jag. Tjejerna åmar och ser lite svartsjuka ut och killarna brölar och vill ha uppmärksamhet. Men hittade två snubbar som kunde dansa det är alltid kul att lära sig några nya mooves! Hmm efter gårdagen och de jag sett hittills behöver ni nog inte oroa er om att jag ska bli kvar här.
Min favorit öl heter nu Hop rocker pilsner och är en lokal liten godbit. Gillar även fenomenet med twist tops som ölflaskorna ofta har här och framför allt när det är en fråga i korken. Det gör att ju fler öl jag dricker desto klokare blir jag!

Hängmatte tid

= boktid.

Spenderade 4 timmar i hängmattan läsandes Blod och död av Jens Ganman. Tack för den Kajsa, en fantastisk bok! Sträckläste de ca 300 sidorna helt försjunken och underhållen av den lättsamma och humoristiska tragiken. Absolut 5 starka SSSSS. Jag fastnar för böcker som väcker ett intresse till att läsa mer och ger förslag till andra böcker och intressanta saker att sätta sig in i. Blod och död innehåller ett index i slutet med massor av information som väcker min nyfikenhet till att läsa vidare och googla runt efter information.
Har även tagit mig igenom Linda Skugges Det här är inte en bok. Vet inte riktigt vad jag tyckte, en viktig bok tror jag för den är annorlunda, eller snarare är jag annorlunda från Linda. Hon är lite mera svart tror jag och verkar sitta på en del ilska, nojja och annat som jag försöker hålla mig ifrån. Alltid trevligt att ta del av någon som är, beter sig eller tycker så olika från jag. Det är intressant att vi människor kan vara så olika, tycka så olika, tänka så olika och uppfatta saker så olika. Bra att öva och bli bättre på att respektera det som är annorlunda.
Att begrunda -  Maorierna säger att det finns inget som är fel bara annorlunda, nyttigt att leva efter. Jag har även hört att Inget är fullt bara lite mindre vackert i betraktarens ögon, vet inte vart hmm kanske var jag som sa det ....i alla fall så säger jag det nu!

På besök

Hos Maorierna, Nya Zeelands ursprungsbefolkning. Så trevligt vi fick sova i deras heliga hus och vara med om en traditionell välkomst ceremoni med ett möte med en krigare.
Tur att vi kom i Fred så vi fick komma in. De tog så väl hand om oss, matade oss, delade med sig av sin kultur och historia och vi fick studera en traditionellt tatuerad man i små speedos in på bara skinnet. Vi flickor satt som fromma små lamm när den två meter fördetta rugbyspelaren började strippa av sig sina plagg och han hade imponerande moko som det kallas.
Har fått så många intryck och perspektiv som bubblar runt i mitt huvud och min kropp. De har en fantastisk tradition av att bära med sig minnen och historier om de döda. De kallar det sin fakkapapa - sin blodlinje och de kunde spåra sina förfäder 8 generationer tillbaka i tiden. Så imponerande och det fick mig att fundera över min blodlinje, vilka jag härstammar ifrån. Så nu slänger jag ut en uppmaning och en utmaning till alla i familjen. Att vi ska fundera över vart vi kommer ifrån och vilka gener vi bär på! Vad vet vi om våra förfäder och hur långt tillbaka i tiden kan vi spåra dem? Det kan väl vara spännande?
Marorierna värderar hospitality- värdskap och är väldigt stolta över sin kultur. Det har gett mig många bra hjälpmedel i mitt arbete med lavvon och för att kunna lyfta fram Sveriges ursprungsbefolkning samerna.
Två sista grejer från dagen, i maori kulturen är det förbjudet att ta andra än din familj på huvudet. Det gillar jag förstår inte varför folk ska peta en i ansiktet med sina fingra. Heja Maori. De hälsar också genom att göra Hugin (reservation för felstavning och annat vid maori orden...) vilket betyder att de tar i hand och pressar pannan och näsan mot varnadra, intimt och välkomnande, kände mig accepterad!
Äh en grej till, de är stolta och äger sina ord när de talar och sjunger så nu är det slut mesat när jag sjunger, vi fick lära oss en sång och jag klämde i för allt jag var värd och för min fakkapapa. Sången handlade om de tre viktigaste tingen, tro - hopp - kärlek. Trevligt! Ska meddela att vi var tvungen att bjuda på en sång från Sverige  vi drog till med den blomster tid nu kommer i riktig småskole stil, fint och stämningsfullt och i alla tonarter vi kunde dra till med. Men de verkade så nöjda så...
Har varit ett långt dygn nu måste jag försöka smälta allt...

natten

är en konstig tid. Drömmer så knasiga drömmar och vaknar varannan timme för att kolla om jag får stiga upp.

Vaknade även imorse av att telefonen ringde, sofi hade bytt singnalen så fattade inte och missade 06:10 samtalet. Mamma försökte dock igen 07:10, vår finske vän Raffe dundrade ner för trappan SOOFIIIA telefoni (inte riktigt snarare -sofia till dig och tassade ner med telefonen). Trevligt och funkade fin fint idag med!

Alltid kul att höra hur ni har det där hemma och kan inte säga det nog men uppskattar verkligen känslan av att ha er så nära!

First day in school

Avklarad!
Vi har en egen buss med busschaffis, fick oss en liten tur idag. Otroligt trevlig snubbe som kör han kunde massor av grejjer så jag drog till med tusen frågor. Nu vet jag lite mer om lite mer saker här i Nya Zeeland.

Imorgon ska vi till en Maori plats och sova över, kör igång med full fräs. Nu är semestern över.
Campus lite lugnt för tillfället då de flesta har sommarlov i alla fall månaden ut men sen verkar det hända en heldel, utebio och grilltjofräs.

Eftermiddagen var vi lite trötta av allt sittande så den förflöt med en landskamp där Sverige vann över Finland i paskaukkos (skitgubbe) och jag har en helt ny reportoar av finska ord att slänga med!

Till exempel tää oli mätä och pyrstö kirppu, väldigt användbart....eller inte blev dock en hel del skratt

dags att knoppa
hyvää nattilainen!


Mitt boende



Vår bakgård och vårt sovrums fönster, vår altan utsikt, vårt vardagsrum.


En storhandling ägde rum....

Dagens Hopp

Har jag nämnt att vi har en sunken trampolin?!
Se så glad jag blir!

sköna söndag!

Ett dopp i havet, en kaffe med utsikt över havet och en promenad hem med havet som granne! Heja havet!
Har även köpt mig en brazilian hammock, alltså en hängmatta, såååå nöjd. Efter ränt runt och letat efter spännband fick det duga med ett skosnöre, ett sidenband och ett badrocksband att hänga upp min nya vän. Funkar fin fint, heja påhittighet!

Ser

Bilar med surfbrädor på taket som passerar förbi hela tiden....men har inte sett några vågor..jag blir konfundersam...Var är vågorna och hur hittar jag dom????

Telefonen fungerar

Fick ett trevligt uppvaknande imorse 05:36 av att telefonen ringadingade. Det var Pappa och Ida -"Hej vad är klockan?" jag svarade öhhh... tog ett tag innan jag fattade men kunde inte ha vaknat upp bättre. Sofi blev dock lite väl pigg och skuttade ur sängen medans jag somnade om så skönt, nöjd och glad!
För att citera pappa på hur bra telefonlinjen var " låter som du är i Svappis!"  Heja hemtelefonen! Nu vet vi också att vi har 12 timmars tidsskillnad, men glad för samtal blir jag! Tack Pappa och Ida, hoppas ni hälsade alla och byn!
Blir så glad när ni kommenterar och ni känns så nära, roligt att ni följer med på min resa! Saknar er alla!
Jag har fått bada idag igen, tuffade ner till playan med Riffe raffe! Trevligt, nu väntar det Jazz nere på pubben, är visst festival och folket i klassen börjar trilla in.

Hopp hopp hopp

Älskar hopp hopp hopp bilder....

Resan i bilder

Så här skönt hade jag det med min bok på flygplatsen innan jag brände snoken..

jag och sofi på väg till Museet, Sofi framför Auckland tower, Spännande grejer på Museet, jag gillar havet. kanske det jag ska koncentrera mig på i framtiden? Vi får se
Jag vid vulkan nr 1 av 48...
Heja Auckland!

Sweeet

Oh how sweet it is.... Vårt hus de kommande månaderna. Jag och Sofi har idag flyttat in, vi var först av sex och tyckte därför att vi fick välja rum. Stod mellan burspråk eller egen våning...blev egen våning med toalett och uteplats. Så får det bli! Vi har internet, har tvättat, fullt utrustat kök, tv och ja ni fattar ett riktigt hem med en helt fantastisk veranda med utsikt över Nelson!
Vi har även hemtelefon med nummer +643548 9927 bara att slå en signal om ni saknar mig!
Vi har även fått en ny kompis jag och Sofi. Han heter Rafael, kallas Raffe och kommer från Finland. Vi mötte honom igår då han ville prata lite svenska. Började med lite snack slutade med hjulningar på gatan. Bra dag! Idag kokade vi ihop lite middag åt honom i vårt kök och lät han duscha i vår dusch, Rafael bor nämligen i bilen och det vet jag ju hur det kan vara. Underbart men ibland lite skitigt. Nu bjuder vi igen, heja Karma!
Nu bor vi in oss!

Vulkanernas land

 

Nya Zeeland ligger mitt emellan två såna där underjordiska plattor, vilket gör att det är ett väldigt vulkaniskt aktivt land. På Auckland museum fick vi gå in i en simulator där de visade vad som skulle hända om det blev ett vulkanutbrott idag. Rätt läskigt, skuttade och mullrade sen blev allt svart. Vi fick lära oss vad vi skulle göra om det hände, täck för alla dörrspringor med en våt handduk och tejpa igen fönstren.

I Auckland city area finns det 48 vulkaner, vi satte genast igång med en vulkan walk. I dagsläget har vi avklarat 2, alltså 46 to go! De bestigna vulkanerna bjuder verkligen på fantastiska vyer över landskapet.

Bilder kommer lite segt idag bara!
Stor krater!
Utsikt från vulkan nr 2.
Vackert!
Auckland, vy från vulkanen

Later dagen passera

Under min solhatt (Jag har kopt en sa fin solhatt!!) och indrankt i sollotion lasandes en bok pa stranden! Har det bra och imorgon flyttar vi in i vart hus i Nelson!

Skriver mer sen ar pa bibloteket och fick en halvtimme, stirrar in i The man who left too soon, en biografi om Stieg Larsson, igar laste en tjej The girl who played with fire pa bussen. Han ar stor utomlands!!

Rookie misstag

lyckades jag givetvis med...
Klev av flyget och kände mig så världsvan, känns ofta som att vart jag än åker är det lite på väg hem. Hade lite tid att slå ihjäl innan Sofi skulle dyka upp. Köpte en latte och tog den med ut på den lilla gräsplätten som fanns utanför flygplatsen... Bredde ut min flygplans filt och läste ut min bok, Svartvinter (saknar byn lite)....hade det lite för bra i det molniga lagom tempererade vädret.
Några timmar senare gick jag på toaletten och mötte en välstekt nyanländ svettig turist i spegeln, jag tänkte fy tusan vilken nybörjare! Nybörjaren var givetvis jag...min sollotion låg ju i resväskan.
Så gårdagen och idag har jag spenderat under en keps insmord i Aloe vera och lager av sollotion....
Aldrig mer nybörjare, såååå onödigt. Lite bra dock då vi behövde sova bort vår jetlag (blev väckt av städerskan i morse)och sen har vi varit på 3D bio, inte särskilt märkvärdigt men kul film, Jack Black som Gulliver i Gullivers resor. Vi fick oss ett gott skratt och massa popcorn (Sverige helt klart bäst biopopcorn so far!)
Vi strosar det är skönt! Auckland är en ren och trevlig stad.

Kia Ora

eller Hej!
Jag är framme och har mött upp Sofi. Resan gick bra, väskan kom dock inte med planet.... Fick ett surviver kit med en t-shirt storlek XL, perfekt!  Jag hade faktiskt tur och innan jag han gå ut för att köpa nya kläder anlände väskan till Fat Camel hostel som det heter där vi bor.
Jag har drabbats av lite Jet-lag efter min 33 timmars resa, kunde knappt hålla ögonen öppna men vi kämpade oss ut och fick se ett dundrande fyrverkeri, Heja Auckland!
Gott Nytt År! (Jag applåderar i takt med asiaterna bakom mig)

RSS 2.0